BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Regisztráció

A esélyegyenlőségi kedvezmények és szolgáltatások igénybevételéhez regisztrálj, minél korábban!

Ki veheti ezeket igénybe?

Alapvetően azok, akiket a Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 108. § 6. pontja fogyatékossággal élő hallgatóként definiál:

Fogyatékossággal élőnek minősül az a hallgató (jelentkező), aki mozgásszervi, érzékszervi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

Emellett egyetemünk a súlyos -átmeneti vagy tartós- egészségkárosodással élő hallgatói kört is igyekszik támogatni szolgáltatásaival (a BME speciális igényű hallgatóinak tanulmányi esélyegyenlőségét segítő feltételekről szóló 6/2015. (X.29.) Rektori-Kancellári Közös Utasítás értelmében). Ha te is ebben a helyzetben vagy, érdemes regisztrálnod.

Hogyan történik a regisztráció?

Amennyiben regisztrálni szeretnél, első lépésként töltsd ki az online regisztrációs űrlapot. Ezt követően a megadott elérhetőségeid valamelyikén fel fogjuk venni veled a kapcsolatot. A regisztrációhoz szükséged lesz szakértői véleményre is. Ha még nem rendelkezel vele, vagy kérdésed van, keress meg minket az eselyegyenloseg@group.bme.hu címen!

Elfogadható szakvélemények

1. Egészségkárosodás esetén: szakorvosi igazolás vagy RSZSZ (Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv) fővárosi, illetve a területileg illetékes megyei rehabilitációs szakigazgatási szervek szakvéleménye, amely tartalmazza az adott betegség BNO kódját, fennállásának idejét, súlyosságát, vagy az egészségkárosodás mértékét.

2. Fogyatékosság esetén:

2.1 Ha a fogyatékosság, sajátos nevelési igény már a középfokú tanulmányok ideje alatt is fennállt, akkor a megyei (fővárosi) pedagógiai szakszolgálati intézmények, illetve azok megyei vagy országos szakértői bizottságként eljáró tagintézményei (valamint jogelődjeik közül a tanulási képességvizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok, és az országos szakértői és rehabilitációs bizottságok) részletes szakvéleménye fogadható el. A szakvéleménynek minden esetben tartalmaznia kell a fogyatékosság megnevezését és/vagy a BNO-kódját.

2.2 Azok a hallgatók, akik a középiskolai tanulmányaik során nem kaptak szakértői véleményt a sajátos nevelési igény megállapításáról diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia esetén az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálata által kiadott szakérő véleménnyel igazolhatják fogyatékosságukat. A mozgásszervi, érzékszervi fogyatékosságot, a beszédfogyatékosságot, az autizmus spektrum zavart a megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala által kiadott szakvéleménnyel kell igazolni.

2.3 A felnőttoktatásban nem nappali munkarendben folytatott tanulmányok esetén az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat és jogelődje, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény szakértői véleményével igazolható a fogyatékosság, sajátos nevelési igény.

A Nevelési Tanácsadó igazolása a hatályos törvények alapján nem fogadható el.

Ha információra vagy konkrét segítségre van szükséged a szakértői vélemény megszerzésével kapcsolatban, keresd meg az esélyegyenlőségi koordinátort e-mailben vagy telefonon!

Kapcsolat: Karmazsin Eszter esélyegyenlőségi koordinátor, karmazsin.eszter@bme.hu, 06 1 463 2081

HALLGATÓI ESÉLYEGYENLŐSÉGI BIZOTTSÁG

A Bizottság feladatkörébe tartozik a regisztrációk és tanulmányi feltételek módosításáról szóló kérelmek elbírálása. A regisztráció és a kérelem benyújtása előtt minden esetben érdemes egyeztetned előzetesen az esélyegyenlőségi koordinátorral a lehetőségekről és az egyénre szabott támogatásokról.

87/2015. (IV. 9.) Korm. rendelet 20. fejezete felsorolja, hogy a fogyatékosságtípusától függően milyen kedvezményekre vagy jogosult, például:

  • számonkérés típusának (írásbeli/szóbeli) megváltoztatása,
  • többletidő a számonkérések során,
  • segédeszköz használata,
  • nyelvvizsga alóli mentesség.

Kérelmed benyújtásakor fontos figyelembe venni az egyetemi határidőket, illetve azt, hogy az ügyintézés több hetet is igénybe vehet. A Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság havonta egyszer megtárgyalja a hozzá beérkező kérelmeket, a hatályos törvényi és egyetemi szabályozásokat figyelembe véve döntéséről határozatot hoz vagy javaslatot készít. Ennek bemutatásával tudsz egyeztetni oktatóiddal a kapott kedvezményekről.

A Bizottság tagjai:

Dr. Tevesz Gábor egyetemi docens, a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke

Dáni Eszter hallgató, az Egyetemi Hallgatói Képviselet delegáltja

Karmazsin Eszter Katalin esélyegyenlőségi koordinátor, a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság titkára

A jelenleg érvényben levő szabályozásokról az alábbi linkeken tájékozódhatsz: