BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Pszichológiai tanácsadás

Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy olyan nehézségekkel találjuk szemben magunkat, amelyekkel nem sikerül megküzdenünk: korábbi megoldási módjaink már nem működnek, az újakat pedig még nem találtuk meg. A pszichológiai tanácsadás célja, hogy segítsen túljutni ezeken az elakadásokon.

Problémák, melyek esetén érdemes segítséget kérni

 • tanulmányokkal kapcsolatos gondok
 • kapcsolati problémák (család, baráti kapcsolatok, párkapcsolatok)
 • túlzott szorongás bizonyos helyzetekben
 • tartós lehangoltság
 • alkalmazkodási nehézségek
 • veszteségélmény feldolgozása
 • érzelmek és indulatok szabályozásának nehézségei
 • viselkedészavarok (evés, alvás illetve szexualitás zavarai)

A pszichológiai tanácsadás történhet egyéni vagy csoportos formában, attól függően, hogy az adott probléma milyen megközelítést kíván.

Az egyéni pszichológiai tanácsadás során négyszemközti helyzetben, teljes diszkréció mellett van lehetőség dolgozni a személyes problémákon. Az ülésekre általában heti rendszerességgel kerül sor, alkalmanként 50 percben. Az első üléseken a probléma meghatározása és a cél/ok megfogalmazása történik, majd megállapodunk abban, hogy milyen keretek között és mennyi ideig tart majd a tanácsadási folyamat. Ha klienssel mindketten úgy látjuk, hogy nem a tanácsadási keret lenne a legalkalmasabb a problémája kezeléséhez, akkor előfordulhat, hogy más szakemberhez való továbbirányításra kerül sor.

A csoportos pszichológiai tanácsadás általában egy adott téma mentén szerveződik, ahová a tagok hasonló céllal érkeznek (pl. önismeret vagy egyéb társas készségek fejlesztése). Kiscsoportos formában történik, ami 8‑15 fő közötti létszámot jelent. A csoportot általában két, az adott témában jártas szakember vezeti.

Lehetőséget biztosítunk skype-os konzultációra. Alapvetően a személyes kapcsolat hatékonyságában hiszünk, ám célunk, hogy azoknak a hallgatóinknak is szakszerű segítséget nyújtsunk, akiknek nem megoldható a személyes találkozás (külföldön tanuló, a nyári szünetben vidéken tartózkodó hallgatók).  A tapasztalatok szerint a megszokott környezetből való – akár időleges – kiszakadás specifikus problémákkal járhat, például

 • beilleszkedési nehézségek
 • nyelvi nehézségek miatti felületes kapcsolatok
 • honvágy.

Amennyiben ezen a módon szeretné igénybe venni a szolgáltatásunkat, kérjük jelezze a bejelentkezéskor, és adja meg a Skype-azonosítót, amivel munkatársunk elérheti majd Önt!
Az internetes konzultáció keretei megegyeznek az élő konzultációéval: érdemes ugyanannyi várakozási idővel és alkalommal számolni, mintha élőben találkoznánk.

Melyik tanácsadási formát érdemes választani?

Ez függhet a probléma jellegétől illetve az egyéni preferenciáktól is. Az egyéni tanácsadás javasolt, ha egy-egy problémát nagyobb mélységben szeretnénk feltárni (pl. veszteségélmény feldolgozása). Még a csoportos tanácsadás akkor lehet hasznos, ha a problémánk megoldásában inkább a társaktól jövő visszajelzések illetve a társak viselkedésének a megfigyelése vihetnek előre (pl. asszertivitás fejlesztése). Továbbá azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy inkább négyszemközti vagy inkább csoportos helyzetben dolgozunk-e szívesebben.

Bejelentkezés

A pszichológiai tanácsadás igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi email címen: pszichologus@hszi.bme.hu

A jelentkezés elküldése után rövid időn belül küldünk egy válaszlevelet egy kitöltendő kérdőívvel, melyben a problémára vonatkozó kérdéseket teszünk fel. A kitöltött és visszaküldött kérdőív abban segít nekünk, hogy ki tudjuk választani a legmegfelelőbb segítségnyújtási formát, melyről aztán szintén e-mailben küldünk értesítést.

A pszichológiai tanácsadás bármely formája a BME hallgatói számára ingyenes.

Blog

Blogunkon folyamatosan frissülő tájékoztató anyagok olvashatók különböző pszichés problémákkal illetve lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

Hasznos információk öngyilkossági krízis esetén

http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/
http://www.sos505.hu/