BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Pszichológiai tanácsadás

Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy olyan nehézségekkel találjuk szemben magunkat, amelyekkel nem sikerül megküzdenünk: korábbi megoldási módjaink már nem működnek, az újakat pedig még nem találtuk meg. A pszichológiai tanácsadás célja, hogy segítsen túljutni ezeken az elakadásokon.

Problémák, melyek esetén érdemes segítséget kérni

 • tanulmányokkal kapcsolatos gondok
 • kapcsolati problémák (család, baráti kapcsolatok, párkapcsolatok)
 • túlzott szorongás bizonyos helyzetekben
 • tartós lehangoltság
 • alkalmazkodási nehézségek
 • veszteségélmény feldolgozása
 • érzelmek és indulatok szabályozásának nehézségei
 • viselkedészavarok (evés, alvás illetve szexualitás zavarai)

A pszichológiai tanácsadás történhet egyéni vagy csoportos formában, attól függően, hogy az adott probléma milyen megközelítést kíván.

Az egyéni pszichológiai tanácsadás során négyszemközti helyzetben, teljes diszkréció mellett van lehetőség dolgozni a személyes problémákon. Az ülésekre általában heti rendszerességgel kerül sor, alkalmanként 50 percben. Az első üléseken a probléma meghatározása és a cél/ok megfogalmazása történik, majd megállapodunk abban, hogy milyen keretek között és mennyi ideig tart majd a tanácsadási folyamat. Ha klienssel mindketten úgy látjuk, hogy nem a tanácsadási keret lenne a legalkalmasabb a problémája kezeléséhez, akkor előfordulhat, hogy más szakemberhez való továbbirányításra kerül sor.

A csoportos pszichológiai tanácsadás általában egy adott téma mentén szerveződik, ahová a tagok hasonló céllal érkeznek (pl. önismeret vagy egyéb társas készségek fejlesztése). Kiscsoportos formában történik, ami 8‑15 fő közötti létszámot jelent. A csoportot általában két, az adott témában jártas szakember vezeti.

Lehetőséget biztosítunk skype-os konzultációra. Alapvetően a személyes kapcsolat hatékonyságában hiszünk, ám célunk, hogy azoknak a hallgatóinknak is szakszerű segítséget nyújtsunk, akiknek nem megoldható a személyes találkozás (külföldön tanuló, a nyári szünetben vidéken tartózkodó hallgatók).  A tapasztalatok szerint a megszokott környezetből való – akár időleges – kiszakadás specifikus problémákkal járhat, például

 • beilleszkedési nehézségek
 • nyelvi nehézségek miatti felületes kapcsolatok
 • honvágy.

Amennyiben ezen a módon szeretné igénybe venni a szolgáltatásunkat, kérjük jelezze a bejelentkezéskor, és adja meg a Skype-azonosítót, amivel munkatársunk elérheti majd Önt!
Az internetes konzultáció keretei megegyeznek az élő konzultációéval: érdemes ugyanannyi várakozási idővel és alkalommal számolni, mintha élőben találkoznánk.

Melyik tanácsadási formát érdemes választani?

Ez függhet a probléma jellegétől illetve az egyéni preferenciáktól is. Az egyéni tanácsadás javasolt, ha egy-egy problémát nagyobb mélységben szeretnénk feltárni (pl. veszteségélmény feldolgozása). Még a csoportos tanácsadás akkor lehet hasznos, ha a problémánk megoldásában inkább a társaktól jövő visszajelzések illetve a társak viselkedésének a megfigyelése vihetnek előre (pl. asszertivitás fejlesztése). Továbbá azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy inkább négyszemközti vagy inkább csoportos helyzetben dolgozunk-e szívesebben.

Bejelentkezés

A tanácsadásra az internetes kérdőív kitöltésével lehet jelentkezni. A jelentkezést egy rövid regisztráció előzi meg, a kérdőív az e-mailben kiküldött linken keresztül érhető el.

Ide kattintva kezdhető meg a regisztráció.


Fontos tudni, hogy 2018 januárjától 6 alkalmas konzultációs rendszerben dolgozunk, hogy eleget tudjunk tenni a nagy érdeklődésnek! Ez körülbelül másfél hónap elköteleződést jelent a kliens számára. A nagyobb kihagyások visszavetik a konzultációs folyamatot, és lassítják a várólistánk kezelését – tehát a többi segítséget igénylő hallgató később jut időponthoz. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy akkor jelentkezzen hozzánk, ha tudja vállalni, hogy heti rendszerességgel megjelenik a konzultáción!


A konzultációk konkrét időpontjai természetesen változtathatók indokolt esetben.

Mikor számíthatok időpontra?
Jelenleg a várakozási idő körülbelül 2 hónap. Ennek oka, hogy a szolgáltatás térítésmentesen elérhető a BME összes hallgatójának, így nagy kereslet van rá. Időszaktól függően, általában ~70 konzultációs folyamat van megnyitva, és 50-60 fő várakozik időpontra. Akut krízis, öngyilkossági késztetés esetén nem vállalható a várólistával együtt járó várakozás. Ha ilyen helyzetben van, a bejelentkezésnél mindenképpen jelezze!

Mennyi ideig tart egy alkalom?
Egy tanácsadási alkalom 50 perces, ami a megbeszélt időpontban indul.

Mi történik, ha elkések, vagy nem tudok elmenni a megbeszélt időpontra?
Amennyiben nem tud megjelenni a megbeszélt időpontban, akkor arra kérjük, hogy 24 órával az időpont előtt írjon egy emailt, amiben lemondja a tanácsadást. Amennyiben ez elmarad, akkor ezt az időpontot a folyamata részeként megtartott tanácsadási alkalomnak tekintjük (tehát ezt az alkalmat is levonjuk a szerződéskor megbeszélt alkalmak számából).
Késés esetén az eredetileg megbeszélt időponttól számoljuk az 50 percet és a maradék időben van lehetőségünk a tanácsadási alkalom megtartására.

Mivel kell készülnöm?
Sokat segít, ha az első találkozásunk előtt végig gondolja, hogy milyen témák foglalkoztatják most, min szeretne változtatni. Ha ez nem sikerül, az sem jelent gondot, mivel az első találkozási alkalmat jellemzően arra szánjuk, hogy közösen gondolkodva feltérképezzük a tanácsadási folyamat célját.

Hol zajlanak a konzultációk?
A HSZI az R épület II. emeletén található, a Kancelláriától balra. Minden munkatársunknak rendelkezésre áll egy saját iroda, ezen kívül rendelkezünk két külön tanácsadószobával is, ahol nyugodt körülmények között végezhető a tanácsadói munka.

Van e lehetőség külföldről igénybe venni a szolgáltatást?
Álláspontunk szerint a pszichés munka személyes találkozásokkor végezhető a legjobban, így – bár egyes esetekben valóban kényelmesebb lenne – nincs lehetőség telefonos vagy e-mailes konzultációra. Kivétel a Skype segítségével megoldott konzultáció, amire külföldi ösztöndíjas hallgatóinknak tartjuk fenn a lehetőséget.

Számíthatok-e a tanácsadók diszkréciójára?
Minden pszichológust köti a titoktartási kötelezettség. Munkatársaink elkötelezik magukat, hogy a rendelkezésére bocsátott információt csak és kizárólag a megbeszélt feladat céljából használják fel. A folyamat során készült jegyzetek és további írásos anyagok, eredmények harmadik személyek számára nem lesznek hozzáférhetők. A konzultáció során elhangzottak – név nélkül – kizárólag a pszichológus csoport belső munkájában merülhetnek fel, ami az adekvát szakmai munkát és a minőségbiztosítást segíti.

Mi történik, ha nem elég a konzultáció elején megbeszélt alkalomszám?
Az alkalomszámot indokolt esetben – figyelembe véve a kliens elkötelezettségét a folyamat  során – rugalmasan alakítjuk a hozott problémakör mentén. Amennyiben a konzultáció elején megfogalmazott cél teljesült, lehetőség van új folyamatot indítani, azonban ebben az esetben a kliens visszakerül a várólistára. Ennek oka, hogy törekszünk egyenlően elosztani az erőforrásainkat a hozzánk forduló hallgatók között. Ha ugyanahhoz a munkatársunkhoz szeretne jelentkezni, akivel korábban dolgozott, kérjük, a bejelentkezéskor jelezze!
Amennyiben a probléma jellege túlnyúlik az egyetemi tanácsadás keretein, akkor a pszichológus feladata, hogy egy alkalmas specialistához irányítsa tovább a klienst és ebben a továbbküldési folyamatban támogassa.

Ha bármilyen további információra lenne szüksége a pszichológiai tanácsadáshoz kapcsolódóan, akkor kérdését a pszichologus@hszi.bme.hu emailcímen várjuk.

Blog és pszichoedukációs anyagok

Blogunkon folyamatosan frissülő tájékoztató anyagok olvashatók különböző pszichés problémákkal illetve lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A hallgatókat leggyakrabban foglalkoztató pszichológiai témákról edukációs anyagok olvashatók.

Hasznos információk öngyilkossági krízis esetén

http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/

https://www.sos116-123.hu/

KÖNYVJAVASLATOK VÁRÓLISTÁN VÁRAKOZÓKNAK

A várakozást szeretnénk az alábbi önsegítő irodalmakat tartalmazó olvasmánylistával megkönnyíteni. Az alábbi könyveket szívből ajánljuk. Egy könyv címe több témánál is szerepelhet. Jó olvasást és ismeretszerzést kívánunk!

Tovább...