BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Tudástár

Az alábbiakban hasznos információkat és folyamatosan bővülő könyv-, film-, és cikkajánlókat gyűjtünk össze nektek különböző, esélyegyenlőséghez kapcsolódó témákban. Jó böngészést!

ADHD (FIGYELEMHIÁNYOS HIPERAKTIVITÁS-ZAVAR)

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) gyermekkorban induló, az idegrendszer fejlődését érintő zavar. Fontos tudni azonban, hogy nem csupán egy gyermekkori kórképről van szó, ugyanis a tünetek 40-60%-ban áthúzódhatnak felnőttkorra is.

AUTIZMUS

Az autizmus spektrumzavar, állapotok széles spektrumát felölelő gyűjtőfogalom, a spektrumzavar (a kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van) egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban és kommunikációs képességekben, valamint abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. 

Beszédfogyatékosság

A beszédfogyatékosok közé azok az ép hallással rendelkező emberek tartoznak, akiknél a beszédfejlődés menete nem indul meg, kórosan késik, vagy valamelyik területen rendellenesen működik. A beszédfogyatékosság megjelenhet a beszédfejlődés kiterjedt és hosszan tartó elmaradásában, a beszédfolyamatosság, a beszéd- és hangképzés sérüléseiben egyaránt.

DISZGRÁFIA

A diszgráfia olyan írászavar, amely az írás grafomotoros jellemzőinek zavarában nyilvánul meg (betűk felismerhetősége, írás gyorsasága, téri elrendezés, központozás, betűk használata, stb.), valamint a fonológiai-nyelvi jellemzők zavarában (nyelvtan, mondatszerkezet, helyesírás), és ennek a kettőnek az együttes előfordulásában.

diszlexia

A diszlexia nem betegség, hanem inkább a gondolkodás, az észlelés és a tanulás, tehát általában az információfeldolgozás egy más formája. Köszönhetően az eltérő gondolkodásmódnak a diszlexiások egy része az átlagnál intelligensebb, illetve egyes területeken sokkal tehetségesebb. Ezek az eltérések a diszlexia kezelése után is megmaradnak.

hallássérülés

A „hallássérültek” megjelölés gyűjtőfogalom, amelybe beletartoznak az enyhe, a közepes és a súlyos fokú nagyothallók, valamint a siketek.

A nagyothallók és a siketek legalább annyiban különböznek egymástól, mint a hallók és a hallásérültek. A jelentős különbség következtében nem beszélhetünk egy homogén csoportról, bár kívülről úgy tűnhet.

Látássérülés

A látássérülés jelentősen megváltoztatja az érintett személy megismerő tevékenységét és alkalmazkodóképességét. A látássérülés meghatározása különböző szempontok szerint történhet, így orvosi, jogi, munkaügyi valamint pedagógiai szempontból. A látássérülés mértéke a látásmaradvány szemészeti adatai alapján határozható meg.

Mozgáskorlátozottság

A mozgáskorlátozottság, vagy mozgássérültség fiziológiai fogyatékosság. A különböző betegségek más és más formában hatnak a mozgásra és a mozgásrendszerre, ezért nehéz egységes kategóriaként kezelni. A mozgásképességre a sérülések kiterjedtsége és súlyossága is nagy hatással van.

Könyvajánló

Nem csak szakembereknek szóló, nem csak szakemberek által írt regények, beszámolók, gyakorlati útmutatók speciális igényű hallgatóknak, az ő barátaiknak és a téma iránt érdeklődőknek egyaránt.